Με αφορμή την υποψηφιότητά του στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρατία, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα:
Τι θέλετε να πετύχετε στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιος είναι ο στόχος και ο σκοπός σας ως υποψήφιος ευρωβουλευτής; Ποια είναι η προτεραιότητά σας;
Στόχος μου στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η ενίσχυση της ελληνικής θέσης στην καρδιά της Ευρώπης, μέσω της εδραίωσης μιας ισχυρής και προοδευτικής ατζέντας που ενσωματώνει τις αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, και της καινοτομίας.
Η επόμενη πενταετία θα είναι κρίσιμη για την Ευρώπη, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων και αλλαγών. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι θεμελιώδης, και η ψήφος στις Ευρωεκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία.
Η προτεραιότητά μου είναι να εργαστώ αδιάκοπα ώστε η Ελλάδα να μην είναι απλώς μέλος αλλά κεντρικός πρωταγωνιστής στην Ευρώπη, όπως είναι τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προτείνοντας πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ένα δίκαιο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον. Έχουμε αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πυξίδα μιας προοδευτικής και φιλόδοξης Ευρώπης.
Πού νομίζετε ότι οφείλεται ο συνεχώς αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός και πώς μπορεί να υποχωρήσει;
Ο ευρωσκεπτικισμός προκύπτει συχνά από μια αίσθηση απογοήτευσης και απομάκρυνσης των πολιτών από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες κατανοούν τον αντίκτυπο των Ευρωεκλογών στη δική τους ζωή, ενώ είναι κρίσιμο να εξηγήσουμε ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανέξοδη διαμαρτυρία αλλά ως ευκαιρία να επιλεγούν οι κατάλληλοι εκπρόσωποι που θα λαμβάνουν αποφάσεις κρίσιμης σημασίας για το μέλλον.
Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του ευρωσκεπτικισμού, απαιτείται μια πιο άμεση επικοινωνία των θετικών αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής πολιτικής και των προγραμμάτων, ιδιαίτερα αυτών που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον, η ενίσχυση των πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν τα οφέλη της ενότητας και της αλληλεγγύης μέσα στην Ένωση, καθώς και η ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα δημοκρατικά δρώμενα θα λειτουργήσει καθοριστικά προς ένα θετικό αποτέλεσμα.
Υπάρχει περιθώριο και μέχρι πού για σύμπνοια των ελληνικών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ελλάδας;
Τα ελληνικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο οφείλουν να συνεργαστούν για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων ειδικά σε περιπτώσεις κρίσιμης σημασίας, όπως ήταν πχ το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας όπου απαιτείται μια συντονισμένη και συνεκτική απάντηση.
Η συνεργασία όμως και η σύμπνοια πρέπει να βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της συνεννόησης και της εθνικής ενότητας προωθώντας έναν διάλογο που ενώνει και όχι που διχάζει. Όσο οι πολιτικές δυνάμεις παραμένουν αφοσιωμένες στην προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων και στην προώθηση μιας ισχυρής, ενωμένης και συνεκτικής Ευρώπης τόσο και τα συμφέροντα της Ελλάδας θα προωθούνται ακόμα πιο ισχυρά.
Ποιοι είναι οι φίλοι μας στο Ευρωκοινοβούλιο; Ποιες χώρες νιώθουμε φιλικές απέναντί μας και ποιες πιο εχθρικές;
Δεν θεωρούμε κανέναν εχθρό μας καθώς η Ελλάδα πάντα έχει ανοιχτή την αγκαλιά της και τα αυτιά της, ειδικά όταν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας!
Μέσα σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο όμως, είναι λογικό η Ελλάδα να διαμορφώνει δίκτυο συμμαχιών και μεγαλύτερη «εγγύτητα» με κάποιες χώρες, βασιζόμενη σε κοινές αξίες, ιστορικούς δεσμούς και στρατηγικά συμφέροντα καθώς και με χώρες που μοιράζονται παρόμοιες προκλήσεις με εμάς.
Έχουμε καταφέρει άλλωστε με τις ισχυρές μας συμμαχίες να μετατρέψουμε τις ελληνικές θέσεις σε ευρωπαϊκές θέσεις, επιδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας οικοδεσπότης και όχι απλά ένας συμμετέχων.
Ποια πιστεύετε ότι είναι η πιο μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα είναι η δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, γρήγορης και προσαρμοστικής Ευρώπης, που να μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα πιο αποτελεσματικά στις συνεχείς και πολυδιάστατες κρίσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Ταυτόχρονα, οι οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που συνοδεύονται από γεωπολιτικές αναταραχές που γεννούν θέματα ασφάλειας, η επικίνδυνη ανάπτυξη των λαϊκιστών και η πιθανότητα επικράτησης αντιευρωπαϊκών και ξενοφοβικών πολιτικών δυνάμεων καθιστούν την πολιτική σταθερότητα και τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών υψίστης σημασίας.
Η ενίσχυση της οικονομικής συνοχής, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών και η προσαρμογή σε ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον αποτελούν κρίσιμα βήματα προς ένα βιώσιμο και ασφαλές ευρωπαϊκό μέλλον.
Πόσο Έλληνας νιώθετε και πόσο Ευρωπαίος;
Νιώθω βαθιά Έλληνας και ταυτόχρονα πλήρως Ευρωπαίος. Οι ταυτότητες αυτές δεν αντιτίθενται, αλλά συμπληρώνουν η μία την άλλη. Ενώ είμαι «διαποτισμένος» με την ελληνική κουλτούρα, τις αρχές, τις αξίες, την ιστορία και τις παραδόσεις, ταυτόχρονα νιώθω βαθιά συνδεδεμένος με τις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης, του κοινού οράματος, της ειρήνης και της συλλογικής προόδου.
Έχουμε επιτύχει πολλά ως μέλη της Ευρώπης και πρέπει να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε αυτή τη σχέση με συντονισμένη δράση που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, αξιοποιώντας όλα τα πολύ ωραία στοιχεία που έχουμε ως έθνος.
Ποιο χαρακτηριστικό χρειάζεται να θυσιάσει ο Έλληνας για να είναι Ευρωπαίος;
Δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε κάποιο χαρακτηριστικό για να είμαστε Ευρωπαίοι. Αντίθετα, τα χαρακτηριστικά που διαθέτουμε ως Έλληνες, όπως η περηφάνια για την κληρονομιά μας, την ιστορία μας, τις αξίες μας και την πορεία μας και η αποτελεσματικότητα που δείξαμε στη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων, είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν πολύτιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.
Ειδικά σε περιόδους προκλήσεων και αλλαγών, οι Έλληνες, εμπνεόμενοι από γνήσιο πατριωτισμό και σεβασμό προς τις παραδόσεις, καλούνται να επενδύσουν και να εργαστούν πάνω σε ένα συλλογικό ευρωπαϊκό όραμα.